Piemonte

Proefdoosjes of losse wijnen uit Piemonte: rood, wit en bubbels vind je in onze winkel. Piemonte is een streek in noordwest Italie die in het westen grenst aan Frankrijk en ten noorden aan Zwitserland; aan de zuidkant wordt het begrenst door de Ligurische kuststreek en aan de oostkant aan Lombardije. In het noordelijke en westelijke deel liggen de Alpen, waar de wijnranken niet kunnen overleven. Daar wordt dan ook geen wijn verbouwd. De wijngebieden van Piemonte liggen voornamelijk in de uitlopers de Appenijnen met als belangrijkste wijngebieden, de Langhe, de Roero en de Monferrato. Enkele kleinere wijngebieden zijn te vinden ten noordwesten van Turijn en in het noorden van Piemonte, ten zuidwesten van de grote meren.

Piemonte is misschien wel een van Italië’s beste wijnstreken. De combinatie van ligging, grond en klimaat vormen de perfecte cocktail voor de beste wijnen ter wereld. De wijnbouw is relatief kleinschalig gebleven. Er zijn veel kleine familiebedrijven te vinden, waar de Monchiero’s en de familie Pressenda mooie voorbeelden van zijn. Kleine bedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zo wordt er bij die bedrijven in de regel nog handmatig geoogst, en zijn veel van de wijnbouwers de afgelopen jaren al overgestapt op een vorm van duurzame landbouw (biologisch of biodynamisch). Traditioneel worden de wijnen ook in de eigen kelder gebotteld, zodat de wijn niet in tankwagens getransporteerd hoeft te worden.

Wat de rode wijnen betreft zijn de Barolo’s en Barbaresco’s wereldberoemd, krachtige rode bewaarwijnen. Je vindt hier echter ook prima rode wijnen, met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. De bekendste daarvan is de Barbera. Te krijgen als Barbera Monferrato (een licht mousserende rode wijn) en Barbera d’Asti Doc (de ‘stille’versie) en als Barbera d’Asti Superiore Doc en Docg (na een periode in houten vaten).

Daarnaast kent de streek onder meer de Dolcetto wijn (een wat lichtere rode wijn), de Bonarda wijn (nog een licht mousserende rode wijn), de Nebbiolo wijn (een zware rode wijn, van dezelfde druif als de Barolo en Barbaresco), de Ruché wijn (een zeldzame rode wijn uit de omgeving van Castagnole Monferrato) en de Brachetto d’Acqui wijn (een licht mousserende zoete rode dessertwijn (5% alcohol) de rode tegenhanger van de Moscato d’Asti).

Wat witte wijnen betreft is Piemonte en in het bijzonder de omgeving van Asti vooral bekend vanwege de zoete mousserende muskaatwijnen, zoals de Asti Spumante en de Moscato d’Asti. De minder bekende wijn Roero timmert echter ook steeds meer aan de weg.

Bodem

mineraalrijke, kalkrijke bodem

Klimaat

Dankzij de temperende invloed van de zee en de Alpen heerst er een gematigd warm klimaat dat niet te droog is. Dankzij de hoogteligging van de heuvels koelt het in de zomer ’s nachts ook nog goed af, wat belangrijk is voor de rijping en smaakontwikkeling van de druiven. Dor de zuidelijke ligging is het in Piemonte wel altijd warm genoeg om de druiven goed rijp te krijgen.

Wijnen

 

Witte wijnen:

 • Asti Spumante
 • Cortese
 • Gavi
 • Moscato d’Asti
 • Roero

Rode wijnen

 • Brachetto
 • Barbera
 • Barolo
 • Dolcetto
 • Freisa d’Asti
 • Grignolino d’Asti
 • Malvasia
 • Monferrato
 • Nebbiolo

Wijnregio

Piemonte

Piemonte kaart

Als je een beter begrip van de Italiaanse wijn probeert te krijgen, is Piemonte een van de meest nuttige wijnregio’s om te leren kennen. Wanneer wijnliefhebbers denken aan Piemonte, denken ze meteen aan Barolo en Barbaresco, die beroemd zijn om hun Nebbiolo-gebaseerde wijn. Verrassend genoeg zijn Barolo en Barbaresco slechts goed voor 3% van de productie van Piemonte, dus er valt nog veel meer te ontdekken! Kijk maar eens rond in onze shop.

0
× Ik heb een vraag