Le Marche

De wijnregio

Le Marche

Le Marche is een regio aan de oostelijke kant van Midden-Italië. Het is een driehoekig gebied waarvan de lange zijden worden gevormd door het Apennijnengebergte in het westen en de Adriatische Zee in het oosten. Emilia-Romagna en Abruzzo zijn de aangrenzende gebieden in het noorden en het zuiden en het wordt alleen door de Apennijnen gescheiden van Umbrië.

De wijnmakende erfenis van Marche omvat duizenden jaren en is onder meer beïnvloed door de Etrusken, Romeinen en Lombarden. De aanwezigheid van deze verschillende culturen heeft veel te maken met de breedte van de wijn- en wijntraditie in de regio.

Bodem

De bodem van Le Marche verschilt per DOC gebied. In het gebied van Verdicchio di Matelica is het mineraalgehalte hoger dan rond Ancona, wat de wijnen in combinatie met het koelere mesoklimaat een extra pittige intensiteit geeft.

De terroirs zijn uitermate geschikt voor de teelt van wijnstokken. Kalkrijke, klei- en kalkrijke bodems dragen bij aan het onderscheidende terroir en variëren naargelang de kenmerkende topografie van de regio.

Klimaat

Door de invloeden van de Apennijnen, de Adriatische Zee en de rivieren in de regio, is er een veelheid aan klimaatsoorten in de regio Le Marche, waardoor wijnproducenten zowel warme als koele wijnbouwzones kunnen gebruiken.

Druiven van Le Marche

Rood 
Rosso Conero, Montepulciano, Rosso Piceno DOC, Sangiovese, Lacrima di Morro d’Alba, Sanseverino, Lacrima di Morro d’Alba.

Wit 
Trebbiano, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Verdicchio di Matelica, Bianchello di Metauro, Pinot Bianco, Malvasia Toscana, Pecorino, Bianchello.

Le Marche, a silent casket
of hidden treasures among the folds of the hills. Harmony of colors, flavors,
smells and suggestions that run after each other and then merge.

De wijnregio Le Marche

Le Marche

De druiven groeien het best in het noorden en in het zuiden van De Marken. In het noorden heerst een continentaal klimaat, met droge, warme zomers, terwijl het zuiden van Marche meer mediterraan van karakter is. Hierdoor smaken de wijnen in het noorden nét even anders dan in het zuiden.

0
× Ik heb een vraag