De wijnregio

Sicilië

Sicilië, de zonovergoten regio aan de voet van de metaforische laars, is een eiland van tegenstellingen. Niet in de laatste plaats op het gebied van de wijnbouw. Grote, hypermoderne wijnbedrijven en kleine traditionele wijnboeren staan gebroederlijk naast elkaar. Al sinds mensenheugenis is Sicilië een van de grootste wijngebieden van het land. Jammer genoeg wordt het overgrote deel van de productie nooit gebotteld, maar ingedampt tot concentraat of verstookt tot industriële alcohol. Dit wil niet zeggen dat er geen kwaliteitswijnen te krijgen zijn. Integendeel! Het eiland heeft weliswaar de meeste wijngaarden ( 140.000 ha .) van heel Italië, maar komt samen met Apulië op de tweede plaats als het om productie in hectoliters gaat. Dit als gevolg van een drastische productieverlaging in de wijngaard en het gebruik van moderne vinificatietechnieken in de kelders teneinde de kwaliteit van de wijnen te verbeteren.

Hoewel bijna 75 % van de wijnbouw op Sicilië in handen is van coöperaties, zien we nu ook dat een groeiend aantal individuele producenten zich toelegt op de productie van kwaliteitswijn. Helaas valt nog maar een klein deel van de wijnen van deze producenten onder een DOC-classificatie, waarvan het eiland er 19 heeft. Vooralsnog vallen veel mooie wijnen onder de classificatie IGT di Sicilia, de grootste van de 7 IGT’s die het eiland telt, maar wellicht komt daar in de toekomst verandering in. Er zijn namelijk serieuze plannen in de maak voor het instellen van één overkoepelende DOC. Maar net als in Toscane hebben deze individuele producenten reeds via andere kanalen de verdiende erkenning gevonden (bron: wijnkennis.be).

Bodem

De bodem van Sicilië, en de bergen waaruit ze kwamen, leidt een-op-een tot de kenmerken van de wijnen van Sicilië. De Etna domineert de oostelijke skyline van het eiland en is verantwoordelijk voor de mineraalrijke, donkere bodems die kenmerkend zijn voor de Etna DOC-wijngaarden. Wijnstokken worden nu hoger op de vulkanische hellingen geplant om te profiteren van de koelere lucht en de rijkere gronden daar. Vijftig mijl (80 km) ten zuiden van het Iblei-gebergte zetelen ze hun plaats in de oosterse Siciliaanse wijn. In het westen van Sicilië zijn de vulkanische heuvels minder dramatisch, maar net zo invloedrijk voor de grondsoorten.

Klimaat

De lange kuststrook heeft een warm en droog klimaat. Veel wijngaarden moeten geïrrigeerd worden. In de centraal gelegen berggebieden heerst een iets vochtiger klimaat. De druiven aan de kuststrook lijden onder de hoge temperaturen en een gebrek aan water. Hierdoor hebben de druiven gemiddeld een hoog suikergehalte en een lage zuurgraad.

Druiven van Sicilië

Rood 
Alicante, Barbera, Cabernet Sauvignon, Calabrese, Catanese Nero, Corinto Nero, Frappato, Gaglioppo, Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese, Nero d’Avola, Nocera, Perricone (Pignatello), Pinot Nero, Sangiovese, Syrah.

Wit 
Albarello, Ansonica (Inzolia), Carricante, Catarratto Bianco Comune, Catarratto Bianco Lucido, Chardonnay, Damaschino, Grecanico Dorato, Grillo, Malvasia Bianca, Malvasia di Lipari, Moscato Bianco, Moscato Giallo, Pinot Bianco, Sauvignon, Trebbiano Toscano, Zibibbo

Unni mancianu dui, mancianu tri

De wijnregio Sicilië

Sicilië

Gezegend met constant felle zonneschijn en betrouwbaar gematigde regenval, is het klassieke mediterrane klimaat van Sicilië bij uitstek geschikt voor de productie van wijndruiven. Het warme, droge klimaat betekent dat mildews en rot tot een minimum worden beperkt, met name in goed geventileerde gebieden die profiteren van kustwinden . Deze lage ziektedruk betekent dat chemische sprays nauwelijks nodig zijn, zoveel Siciliaanse wijn wordt geproduceerd van biologische druiven. Naast druiven en wijn zijn de belangrijkste exportproducten van Sicilië de granen, olijven en citrusvruchten waarop de economie al eeuwenlang is gebaseerd.

0
× Ik heb een vraag