Veneto: de geboortegrond van de Amarone en de Ripasso. Een welvarend gebied met veel industrie en met Venetië als dé toeristische trekpleister. Verona is de tweede belangrijkste stad van dit gebied. Onder wijnkenners bekend als de stad waar ieder voorjaar de wijnbeurs Vinitaly gehouden wordt. Veneto is een heuvelachtige streek met veel wijngaarden. De belangrijkste wijnbouwcentra liggen tussen het Gardameer (Lago di Garda), Verona, Vicenza en de heuvels ten zuiden van Padova. Ook in het heuvel­gebied rond Breganze zijn veel wijngaarden. Het wijngebied in Veneto is al zeer oud. Al in de Romeinse tijd werd hier volop de druiven geteeld voor de wijn.

Veneto wijnen zijn zeer geliefd in Noord-Europa. Misschien omdat veel Noordeuropeanen al sinds jaar en dag hun vakantie doorbrengen rond het Gardameer. Deze populariteit heeft in een recent verleden ook geleid tot overproductie en het daarmee samenhangend kwaliteitsverlies. Niet zo heel lang geleden werden de Soave, de Bardolino en de Valpolicella vooral uit tweeliter flessen in goedkope restaurants geschonken. Inmiddels is de situatie geheel gekeerd. Valpolicella heeft veel succes met haar Ripasso en Amarone. Soave zet stap voor stap weer stappen in de goede richting als leverancier van heel mooi wit. En zelfs de wijngebieden aan het Gardameer als Bardolino en Custoza zijn weer in zwang. Zij leveren wijnen met veel fruit en niet te veel alcohol die heel veel drinkplezier geven.

En dan natuurlijk het grootste succes van de Veneto-wijnen. De wijnen uit het gebied rondom Treviso: de Prosecco. Stil, frizzante of spumante, de populariteit van Prosecco is zo groot dat Prosecco inmiddels al een verzamelbegrip lijkt geworden voor mousserende wijnen in het algemeen. Wij verwachten deze zomer een mooie Prosecco aan onze winkel toe te kunnen voegen. We zijn druk doende het kaf van het korten te scheiden.

Het wijngebied Veneto heeft om en nabij 74.000 hectare wijngaard. Met haar productie van miljoenen hectoliters wijn behoort Veneto tot een van de grootste producenten van Italië.

Grond

Het grondgebied is niet in een omschrijving te vatten. Het verschilt per DOC. Het varieert van kalksteen en kleigronden rijk aan minerale zouten (Lugana) tot klei, slib, zand en grind in de Soave. Meer naar het oosten vind je zelfs vulkanische grond.

Klimaat

Het klimaat is zacht en plezierig. Dat komt mede door de invloed van de zee en de naburige bergketens, die koude lucht tegenhouden.

Het Veneto wijngebied is prachtig gelegen onder de uitlopers van de Alpen en profiteert van een uitstekend klimaat om de beste wijnen te produceren. De frisse Alpen beschermen de regio tegen het koude Noord-Europese klimaat. Het is er frisser dan in Zuid-Italië waardoor de streek uitermate geschikt is voor de productie van witte wijnen.

Druiven

Wit:

  • Garganega
  • Trebbiano
  • Prosecco

Blauw:

  • Corvina Veronese
  • Rondinella
  • Molinara
  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Pinot nero

Il vino fa buon sangue

De wijnregio Veneto

Veneto

Veneto produceert ongeveer evenveel witte als rode wijn. Garganega en Trebbiano zijn belangrijke witte druivenrassen. Er worden over het algemeen vrij lichte droge witte wijnen van gemaakt. Zoete recioto en bruisende spumante komen ook voor. Voor de rode wijnen zijn de Corvina Veronese, Rondinella en Molinara belangrijk. De wijnen van deze druiven zijn over het algemeen sappig en fruitig. Een uitzondering is de zware Amarone, die gemaakt wordt van ingedroogde druiven.

Veneto behoort tot de grootste wijngebieden van Italië. Het heeft altijd al lichte wijnen geproduceerd. Niet allemaal even goed, waardoor het gebied lange tijd een twijfelachtige reputatie had. De strenge wijnwetten hebben voor een iets betere kwaliteit gezorgd. Inmiddels heeft Veneto 14 DOCG-erkenningen en 27 DOC-gebieden.

0
× Ik heb een vraag