Puglia

De wijnregio

Puglia

De hak van de Italiaanse laars wordt gevormd door de regio Puglia. Deze tamelijk vlakke, vruchtbare streek in het zuidoosten van Italië is maar liefst 350 kilometer lang en grenst aan de Adriatische kust. De naam Puglia komt van het Latijnse apluvia, wat ‘gebrek aan regen’ betekent. De regio is dan ook warm en droog.

Puglia stond enkele decennia geleden vooral bekend om de productie van gigantische hoeveelheden bulkwijn en basiswijnen voor vermout. In de jaren ’80 ging het om soms wel 13 miljoen hectoliter per jaar. In de jaren die volgden zijn veel slechte wijngaarden geschoond, waardoor de kwaliteit van de wijnen beter is geworden. De huidige wijnproductie is teruggebracht tot 7 miljoen hectoliter per jaar.

Het gebied dat voor wijnbouw bestemd is, beslaat ongeveer 100.000 hectare. In het westen worden veel blauwe Primitivo druiven verbouwd. Op het zuidelijk gelegen schiereiland van Salento staat voornamelijk de donkere en stevige Negroamaro aangeplant, een typisch inheems blauw druivenras uit Puglia. Andere veel aangeplante rassen zijn de blauwe Montepulciano d’Abruzzo en Sangiovese, en de witte Trebbiano.

Bodem

Puglia heeft een bodem die grotendeels bestaat uit terra rossa (ijzerhoudende klei met zand) met een onderlaag van kalksteen. Ideaal voor druiven. Het noordelijke deel van Puglia – boven de lijn Taranto-Brindisi – is heuvelachtiger en relatief koeler. De wijnen hiervandaan zijn over het algemeen wat frisser en lichter dan die uit het zuidelijke deel, dat vlakker en heter is.

Klimaat

Puglia heeft een mediterraan klimaat, met warme zomers, milde winters en vrij weinig neerslag. Er valt echter voldoende regen voor de olijf- en wijnteelt en het aantal zonuren zorgt ervoor dat de vruchten in de zomermaanden goed kunnen groeien. In de zomermaanden ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de dertig graden, maar iedere zomer komen er wel periodes voor dat het kwik ruim boven de dertig graden uitkomt. De relatieve luchtvochtigheid kan vooral in het najaar flink oplopen. In oktober en november ligt deze gemiddeld tussen de 88 en 93 procent.

Druiven van Puglia

Rood 
Aleatico, Aglianico, Uva di Troia, Bombino nero, Verdeca,
Malvasia nera, Negroamaro, Primitivo

Wit 
Malvasia, Bombino, Trebbiano,
Greco, Verdeca

Kleine dorpjes, grootse wijnen

De wijnregio Puglia

Puglia

De Primitivo wint steeds meer terrein. Komend van de ideale blenddruif en massaproductie, heeft Puglia deze druif weten te ontwikkelen als de ideale vriend voor kwaliteitswijn.

0
× Ik heb een vraag