De wijnregio

Friuli-Venezia Giulia

Het wijngebied ligt in de noordoosthoek van Italië aan de grens van Oostenrijk en Slovenië. Friuli-Venezia Giulia heeft om en nabij 18.704 hectare wijngaarden aangeplant. Friuli’s faam is pas van de laatste jaren. Gedurende de 70’er jaren heeft zich er een technische revolutie afgespeeld waarbij door de temperatuur gecontroleerde gisting op roestvrij stalen tanks zorgde voor veel meer frisheid in de wijnen. Hier is de wijnstreek dan ook bekend om geworden: de zuivere witte wijnen. Druiven als Pinot Grigio, Sauvignon, Chardonnay en de autochtone Friulano staan hier volop aangeplant. Daarnaast komen er ook fraaie rode wijnen uit Friuli. Zowel van bekende druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot als van inheemse druivenrassen als Refosco.

De beste witte wijnen komen uit het heuvelachtige gebied Collio en de Colli Orientali del Friuli aan de grens met Slovenië, waar ook Villa de Puppi wijnland bezit.

Alhoewel de bodem meer geschikt is voor het verbouwen van witte druiven, komen er uit Friuli Venezia-Giulia toch ook een aantal goede rode wijnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van internationale druivensoorten als Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, de populaire Merlot, maar ook de lokale Refosco en Schioppettino. Op dit moment zijn alleen nog witte wijnen van Villa de Puppi verkrijgbaar bij Nostri Vini.

Bodem

Een fundamenteel element van de uitgesproken Friuli wijnen is de Ponca bodem (leisteen). De wijnstokken van Villa de Puppi staan te midden van kiezelstenen die de wijnstokken ook ‘s avonds nog voldoende warmte meegeven.

Klimaat

Het klimaat wordt bepaald door de weldadige mengeling van luchtstromen van de bergen en de Adriatische Zee. Het zuidelijke kustgebied is iets vlakker en warmer dan het noorden. De in het noorden bergtoppen houden de koele Borawind tegen uit de golf van Triëste. Daardoor zijn de hellingwijngaarden goed beschermd en ontstaat een soort microklimaat.

Druiven van Friuli Venezia Giulia

Rood 
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Refosco en Schioppettino.

Wit 
Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon en de inheemse druiven Ribolla Gialla, Malvasia Istriana, Tocai Friulano en Picolit.

White wine heaven!

De wijnregio Friuli Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia

Sauvignon uit Friuli is een echte aanrader. Hier komen de zuivere sauvignon-wijnen vandaan zoals ze moeten smaken. Niet voor niks scoren wijnhuizen uit Friuli een zilveren of gouden medaille op het Concours Mondial du Sauvignon. Chardonnay uit Friuli is vaak heerlijk droog en fris. Er worden ook bekende Italiaanse druiven verbouwd zoals Pinot Grigio.

0
× Ik heb een vraag