Toscane

Toscane is een belangrijke wijnstreek met een rijke geschiedenis die te herleiden is tot circa 700 v.C. Vanaf de val van Rome tot aan de Middeleeuwen waren de monniken de belangrijkste leveranciers van Toscaanse wijn. Het kan erg warm zijn in Toscane. De heuvels die het landschap kenmerken hebben een grote invloed op de kwaliteit van de wijnen. De hoger gelegen wijngaarden zijn wat koeler en leveren gemiddeld genomen mooiere wijnen op dan de druiven in de dalen. Veel Toscaanse wijnen zijn van een bovengemiddelde kwaliteit en daardoor helaas ook met een bovengemiddelde prijs. Toscane heeft 11 DOCG en 39 DOC’s gebieden. De totale wijnproductie: 661.160 hectoliter.

Bodem

Toscane is uniek omdat het niet alleen door de verschillende soorten aarde. Maar meer nog voor de perfectie van de bodem als het gaat om het verbouwen van druiven voor de wijnproductie. Neem bijvoorbeeld de Chianti streek, gekenmerkt door rotsachtige bodems die uitstekende Sangiovese-wijn produceren – hetzelfde geldt voor Montalcino. Vernaccia groeit vrij goed in de hoger gelegen gebieden van Toscane, en daaronder zit de Super Toscaanse wijn, die profiteert van grond die bestaat uit zand en klei.

Klimaat

Het klimaat is de essentiële factor van het succes van deze regio als wijnregio. Het contrast is groot tussen de warme, gematigde kustgebieden en het binnenland (met de beroemde glooiende heuvels), waar een verhoogde dagtemperatuurvariatie bijdraagt ​​tot het behoud van de balans van suikers, zuurgraad en aromaten. Dit zorgt voor een mooie variëteit van wijnen.

Druiven

Blauwe druivenrassen: Cabernet sauvignon, Canaiolo nero, Merlot, Sangiovese, Syrah

Witte druivenrassen: Malvasia bianco, Vermentino, Vernaccia, Trebbiano

Tuscany is like a great bottle of wine: lovingly created and carefully aged, and the longer you spend contemplating it, the better it gets.

Het wijngebied Toscane

Toscane

Toscane is misschien wel het meest geschikt voor een wijnproefvakantie. Overal waar je rijdt vind je de beste combinatie en tegelijkertijd de grootste variatie van natuur, accomodaties en de beste wijnen. Op de winderige landwegen, die de glooiende heuvels doorkruisen, passeer je wilde bossen, middeleeuwse pelgrimsroutes en ruïnes van oude kerken voordat je aankomt bij je wijnmakerijbestemming in een sprookjeskasteel. Aan de kust rijd je over wegen met 400 jaar oude cipressen op weg naar Bolgheri – het middeleeuwse gehucht waar de Super Toscanen werden geboren. Of u verblijft in de charmante stad Florence, op slechts een klein uurtje rijden van Chianti, waar u wijnhuizen met restaurants met een Michelin-ster kunt vinden en prachtig luxe resorts. Andiamo!

× Ik heb een vraag