Keihard werken, veel ellende, doorgaan en overleven. Daarmee vatten we de familiegeschiedenis van de Manzone's goed samen.

De familie Manzone

Manzone en zijn Barolo Bricat: traditie en topkwaliteit.

Manzone en zijn Barolo Bricat: traditie en topkwaliteit. Keihard werken, veel ellende, doorgaan en overleven. Daarmee vatten we de familiegeschiedenis van de Manzone’s goed samen. De oude Giovanni erfde het land van zijn vader. Toen nog ongeschikt voor de wijnteelt. Vasthoudendheid van Giovanni en zijn vrouw Mario leidde uiteindelijk tot het bloeiende bedrijf dat er nu is.

We gaan wijn verbouwen!
Giovanni, geboren in 1886, werkte in de wijnkelders van de meest innovatieve bedrijven in het gebied, de Cantina Sociale di Monforte d’Alba, in het begin van de negentiende eeuw opgericht door Monseigneur Dall’Orto. In 1925 verhuisde Giovanni naar Castelletto naar Ciabot del Preve (het huis van de pastoor) en begon met de jarenlange ervaring in de wijnkelders met het produceren van wijn.

Overleef en kijk verder
Ciabot del Preve was een multifunctionele boerderij. Tarwe en maïs werden geproduceerd; ossen en kippen werden grootgebracht; er waren ook schapen, die naar de weide werden geleid in de bossen die het gebied bedekten. De wijnstokken waren echter de echte schat: het bewerken van de druiven en de mogelijkheid om ze zelf te vinifiëren, in de jaren 1950, betekende een bevrijding. Niet langer hoefde Giovanni zich te onderwerpen aan de ellendige prijzen van druivenkopers.

Giovanni en zijn zoon Stefano produceerden Dolcetto, Barbera en Nebbiolo en verkochten ze rechtstreeks aan een niche van klanten tussen Alba en Turijn.
De eerste vintage van Barolo die wordt gebotteld onder de naam Ciabot del Preve is van 1961. Ondertussen breidde het pand zich uit. In het begin van de jaren zeventig werden de percelen van Gramolere (“gramigna en stenen” in het Piemontese) aangekocht, geschikte gronden waarop historisch geweldige druiven en wijnen met een ongelooflijke structuur en een lange levensduur werden geproduceerd.

De revolutie van Barolo tussen modernisme en traditie
Het einde van de jaren tachtig markeert een baanbrekende verandering in de wereld van Barolo. De belangrijkste – en tot nu toe ondergewaardeerde – wijn van deze heuvels komt naar voren dankzij de uitstekende scores behaald in de Amerikaanse tijdschriften van de sector.

Tussen producenten ontstaan ​​twee scholen van productie en denken. Aan de ene kant de modernisten, die ervoor kiezen om sterk geconcentreerde Barolo’s te produceren, gerijpt in nieuwe barriques; aan de andere kant de traditionalisten, die de meer gebruikelijke route van lange maceraties volgen met de huiden en klassieke verfijningen in grote vaten. Giovanni Manzone kiest het pad van de traditie: in zijn Barolo’s zoekt hij de authenticiteit van Nebbiolo, het karakter van zijn wijngaarden en de expressie van de Langa-terroirs.

Het nieuwe wijnhuis en de vijfde generatie
Met de eeuwwisseling werd begonnen met de bouw van de nieuwe ondergrondse kelder, die in de rots is gegraven, onder de wijngaarden van Castelletto.
Hier werd door puur toeval een prachtige waterbron ontdekt die bewaard is gebleven en toegankelijk is gemaakt voor bezoekers.
Ten slotte werd in 2012 het nieuwe proeflokaal voltooid, met een spectaculair uitzicht, in het hart van het Barolo-gebied. De vijfde generatie staat inmiddels klaar om aan de slag te gaan: Mauro, afgestudeerd aan de Alba-wijnschool, en vervolgens Mirella, afgestudeerd in voedingswetenschap en -technologie.

0
× Ik heb een vraag