De wijnregio

Oltrepò Pavese

Oltrepò Pavese is het meest bekende wijngebied in de provincie Pavia in Lombardije. Lombardije is een relatief onbekende regio (voor Nederlandse begrippen) in Italië. De meeste toeristen racen er doorheen op weg naar Toscane, of bezoeken alleen de hoofdstad Milaan. Zonde want de streek biedt veel moois. Zoals ook de wijn uit de Oltrepò Pavese. De Oltrepò Pavese Metodo Classico werd in 2007 gepromoveerd tot DOCG. Oltre-pò betekent: aan de overkant van de Po. Pavese slaat dan weer terug op de provincie Pavia waar we deze wijnstreek kunnen vinden. De klei en kalk heuvels van het gebied van Oltrepò brengen meer wijn voort dat de andere wijnstreken in Lombardia. De wijn wordt geproduceerd en verkocht voor de Milanese markten. De bekendste rode wijnen uit Oltrepò zijn de Barbera, Bonarda en de rosso (een cuvée van Barbera, Croatina, Uva Rara en soms Pinot Nero). De witte wijnen worden naar de druif genoemd: Riesling Italico, Pinot Grigio, Chardonnay en de Moscato. Door de verschillende druivenrassen zijn er zeer uiteenlopende wijntypen gemaakt. Zo kan een Oltrepò Pavese Bonarda een rood en sprankelend zijn, maar ook een volle, houtgerijpte rode wijn. In totaal hebben 21 verschillende wijnen de gecontroleerde herkomstbenaming Oltrepò Pavese DOC verkregen.

Bodem

De bodem van Oltrepò Pavese bestaat uit kalk en klei.

De terroirs zijn uitermate geschikt voor de teelt van wijnstokken. Kalkrijke, klei- en kalkrijke bodems dragen bij aan het onderscheidende terroir en variëren naargelang de kenmerkende topografie van de regio.

Klimaat

Oltrepò Pavese heeft een vrij droog winterklimaat en veel wind in de zomer. De temperaturen kunnen hoog oplopen als gevolg van de luchtstromingen afkomstig uit de bergen. Deze bijzondere kenmerken hebben de Oltrepò tot een gebied gemaakt dat uitstekend geschikt is voor de productie van druiven en wijn.

Druiven van Oltrepò Pavese

Rood 
Barbera, Croatina, Uva Rara, Pinot Nero

Wit 
Riesling, Pinot Grigio, Chardonnay, Moscato

Oltrepò Pavese, Toscane van het Noorden

De wijnregio Oltrepò Pavese

Lombardije Oltrepo Pavese

Een onontdekt stukje Italië. De meeste toeristen die hier komen zijn op doorreis naar het zuiden van Italië en nemen daarom onvoldoende de tijd om de bijzondere smaak van dit stukje Noord-Italië te leren kennen. En de beste manier om kennis te maken is natuurlijk….. via de wijn!

0
× Ik heb een vraag